Identitate vizuala corporate

IDENTITATE VIZUALA CORPORATE

Cum se construiește un brand?

Prezent în termeni juridici ca „marcă înregistrată”, termenul „brand” a fost preluat din limba engleză și se traduce prin „însemnarea cu un fier înroșit” sau „imprimarea unui simbol”, pentru a stabili apartenența.
În zilele noastre, firmele încearcă să își evidenţieze imaginea, produsele și serviciile de cele ale concurenților, iar prin aceasta comunicare se transmit către client atribute, atitudini și emoții referitoare la firma însăși sau la produsele acesteia. Întregit de percepția celor cu care intră în contact, acest proces devine un brand.

Brandul ajuta la diferențierea față de concurență și la o identificare mai rapidă a produsului, serviciului sau organizației, înlesnește comunicarea și reprezintă o garanție a calității. Consumatorul are mai multă încredere într-un brand cunoscut și se simte confortabil să repete interacțiunea, formându-se astfel o legătură.

Aceasta legătură reprezintă ținta oricărei organizații, deoarece existența ei duce la creșterea valorii activelor intangibile, cel mai important aspect al afacerilor moderne, înregistrând pentru multe dintre companiile cele mai renumite ale momentului, valori mai însemnate decât cele ale activelor fixe.

Din ce este alcătuită o identitate vizuală corporate?

Identitatea vizuală se realizează printr-un set de instrumente care urmăresc aceleași orientări, direcții, stabilite pentru a crea o imagine unitară pe toate materiale care intră în contact cu mediul intern și extern al unei intreprinderii. Acest lucru se realizează de regulă prin fonturi, palete de culori, măsurători și scheme similare.
Identitatea vizuală este construită din toate elementele vizuale care reprezintă afacerea, dintre care cele mai însemnate sunt:

  • logo: simbolul
  • materiale identitare: foi cu antet, cărți de vizită, plicuri
  • pliante, broșuri, cărți
  • website-uri
  • produse și ambalaje
  • imprimări textile: tricouri, șepci, uniforme
  • design interior și exterior
  • alte forme de comunicare (vizuală, auditivă)

Rolul este de a oferi indirect indicii în privința credibilității întreprinderii și de a stabili un raport pozitiv cu consumatorul. Acest proces este similar relațiilor dintre persoane, unde prima impresie poate influența negativ sau pozitiv toate contactele ulterioare dintre protagoniști.

Ultimul, dar nu cel din urmă: logo-ul

Logo-ul este cel mai important instrument pentru identitate vizuala corporate. Întreaga identitate a brandului este concentrată în această reprezentare grafică ce are rolul de transmite informații cu profunzime într-o manieră eficient concentrată. Fie că este vorba de o plantă, un animal sau un obiect, logo-ul este prezent în toate materialele ce alcătuiesc identitatea vizuală, fiind primul factor pe baza căruia se face diferențierea.

 

Este evidentă importanța acestuia deoarece un logo bine realizat poate să atragă clienți, pe când unul lipsit de originalitate, superficial sau chiar de prost gust, poate plasa subiectul reprezentat într-o zona gri sau chiar dezagreabilă.
În consecință, brandul reprezintă imaginea de ansamblu a unei organizații, produs, serviciu, persoană sau eveniment, percepută din punct de vedere emoțional, intelectual și senzorial, la care contribuie identitatea vizuală, a cărei prim element este logo-ul.

Contactaţi-ne pentru o ofertă personalizată!